A Renovation with a Personal History

This backyard wing of a typical Viennese period house from 1905 was the former head office of architect Walter Stelzhammer, who ran his studio here for over 30 years. In 2008, he was awarded the contract for the general refurbishment of the entire property. The resulting renovation works and extensions are a trend-setting example of infill in an inner city area.

Photo: Rupert Steiner

Photo: Rupert Steiner

Photo: Rupert Steiner

 

Collaboration in Architecture: Project Management Doris Kainacher
Client: Pallas Athene Privatstiftung
Structural Engineering: Dorr – Schober & Partner (Helmut Dorr)
Construction Supervision on Site: kb+l architektur-ZT GmbH, Gert Vallant
Function: Residential Buildings
Plot: 955 m²
Gross Floor Area: 3.771 m²
Functional Area: 2.792 m²
Built-Up Area: 701 m²
Building Volume: 14.171 m³
Design: 2008 – 2012
Execution: 2009 – 2012

The complete article is published in Summer issue of Piranesi No. 32m Vol. 21.

Subscribe to printed magazine.