Warm Restraint

The architecture of the Alojzij Šuštar Primary School features a strict axial concept with which it subordinates itself to the existing school building by Josip Vancaš from 1905, and yet in its interior embraces the children with the warmth of wood and inspires with interesting spaces that are not to be found in the architecture of other schools.

On the outskirts of Ljubljana, in Šentvid, in a natural environment with a view of the Kamnik Alps, there is a large complex of buildings comprising 30,000 m2 on more than seven hectares bearing the name St Stanislav’s Institution. This institution comprises the Diocesan Classical Grammar School (Škofijska klasična gimnazija), a pupil residence, a music school, the Slovene Home and the Alojzij Šuštar Primary School, which has commenced implementing a catholic primary school programme in new premises as of this school year.

Photo: Boštjan Kikelj

Design Architects: STUDIO UR.A.D.: Boštjan Kikelj, Klemen Pavlin, Mojca Magajne, Tomaž Faganeli
Chapel interior: Robert Dolinar
Area: basement:3105m², ground floor: 4121m², 1st floor:3042m²
Competition: October 2008
Completion of 1st phase: December 2011
Completion of 2nd phase:August 2014

The complete article is published in Autumn issue of Piranesi No. 36 Vol. 23.

Subscribe to printed magazine.