New Nature

In the 1990s, there occurred in architecture a “topographical shift”, indicating not only new methods of designing and forming architectonic objects, but also a new approach to the landscape and to nature. This shift was related to the development of computer technologies that made it possible to model complex surfaces, thus becoming a powerful design tool.

These new designing methods were fortunate in their encounter with the functional purposes of the Environmental Education Centre in the Czech town of Vrchlabí, situated at the base of the Giant Mountains. The administration of the Giant Mountains National Park (KRNAP) needed a new building for educational activities intended for the broad public.

Photo: Benedikt Markel

Photo: Benedikt Markel

Author: Petr Hajek Architekti
Main architect: Petr Hájek
Participation on the Concept: Helena Línová, Michal Volf
Design Participation: Cornelia Klien, Andrea Kubná, Ondřej Lipenský, Helena Línová, Martin Prokš, Martin Stoss, Michal Volf, Jan Kolář
Client: Krkonoše Mountains National Park Administration
Graphic Designer: Kristina Ambrozová
Civil engineer: Jan Kolář
Geometry of the Shell: Jaroslav Hulín
Portable Furniture: Cornelia Klien, Martin Stoss
Design: 2009
Completion: 2014

The complete article is published in Autumn issue of Piranesi No. 35 Vol. 22.

Subscribe to printed magazine.