Cosy Wooden Rooms with Charming Transitions

A kindergarten without playfulness or over-staging with generous open spaces, regional materials and cosy wooden rooms points the way to a new understanding between architecture and modern pedagogy.

Photo: Adolf Bereuter

Photo: Adolf Bereuter

What distinguish a place, village, or city from others are memorable places, buildings and open spaces. While in the past it was the town hall, church or village square with a well, today new designs for the identity of the location are in demand. Many rural municipalities are at their edges interwoven with colourfully scattered carpets of detached houses. These growing districts, however, lack identity and important landmarks. Innauer Matt Architekten succeeded in finding a contemporary response to this difficult problem for architecture in rural area. The design of the “Am Engelbach“ kindergarten not only created the largest kindergarten in Lustenau, but also an open meeting point in the middle of the residential area.

Open process – common goal

From its inception this was an open and joint process with numerous participants. A committee with its own body met at regular intervals to take decisions and set milestones. Owing to the very fruitful and respectful cooperation, there was always a positive mood with a clear commitment to realise the best solution. Of course this can only be successful if the municipality as the building contractor, architects, specialist planners, craftsmen and also users can communicate openly. This open exchange has already been set in motion in Lustenau for many years. A strategic process to develop the town centre started back in 2012. In 2016, Lustenau received the architectural community award LandLuft in recognition of its high-quality architecture and future-oriented municipal development with the participation of residents. In 2019, the landscape development concept for Lustenau was followed up. It defines how the valuable landscape outside residential areas should develop.

Unconventional – without over-staging

The expert jury awarded the project to Innauer Matt Architekten from Bezau from 19 submissions to the 2017 architectural competition. The project task was to plan a low-energy kindergarten for six groups, along with connected infant care and all-day facilities. Markus Innauer and Sven Matt responded unconventionally with a cosy and reserved design, different open spaces, an open group room landscape and a mixed construction alternating wood and concrete. The building works without any niches, peepholes or a loud colour palette. With the availability of more space and cosy design, the individual is brought to the fore. The kindergarten that emerged combines the potential of the location with the requirements of modern pedagogy, and also creates a new identity in the Hasenfeld residential area.

Photo: Adolf Bereuter

Photo: Adolf Bereuter

Photo: Adolf Bereuter

Photo: Adolf Bereuter

The complete article is published in Autumn 2020 issue of Piranesi No. 42-43/Vol. 28.

Subscribe to printed magazine.

Project Data

Architecture: Innauer Matt Architekten
Contracting Authority: Market Town of Lustenau
Project Management within the Contracting Authority: Municipal Building Authority of Lustenau
Colour Design: Monika Heiss, Farbe&Design
Construction Supervision: Planschmiede BM Wolfgang Fetty
Statics: Merz Kley Partner
Heating, Ventilation, Plumbing Planning: GMI Peter Messner
Electrical Planning: Ludwig Schneider Elektroplanung
Building Physics: Günter Meusburger
Landscape Architecture: Stadtland, Thomas Loacker
Street Planning: Verkehrsingenieure Besch u. Partner KG
Drainage Planning: Wasserplan – Fischer & Herda
Start of Planning: 02 2017
Start of Execution : 09 2018
Completion: 10 2019
Usable Area: 1900m², 6 group rooms, 126 childcare places
Enclosed Space: 7700m3
Playground: 1600m² (kindergarten) 1700m² (public)